Home » Rasinfo

Rasstandaard

De Prazsky Krysarik is afkomstig uit TSJECHIE. Het  ras is ontstaan in de tijd van Karel IV, geregenereerd eind jaren 70 van de 20e eeuw.

Vroeger was het een sjiek gezelschapshondje, later werd het gebruikt om ratten en ander klein ongedierte te vangen zoals muizen.

Leeftijd :

12-14 jaar

Gewicht :

1-3 kg

Schouderhoogte:

20-23 cm

Hoofd :

Peervormig, de snuit is smal en vosachtig

Oren :

Driehoekig, Rechtopstaand 

Hals :

Middelmatige, lange, Slanke hals ondersteund door een fijn hoofd

Gebit :

Schaargebit

Ogen :

Donker en klein

Lichaam:

Borst is breed maar zeker niet diep, reikt tot aan de ellebogen

Vacht :

Zeer korte, dunne glanzende vacht

Benen :

Elegante, dunne beentjes, zijn recht en slank

Staart:

In beweging : Hoog gedragen

 

 

Geschiedenis

 

De Praagse Rattler, ook bekend als Prazsky Krysarik, Prager rattler en Ratlerek, is een niet door de FCI erkend hondenras uit Tsjechië.

De Praagse Rattler is een hond van het Pincher soort, waarvan de geschiedenis begint in de tijd van Karel IV in het Koninklijk Bohemen ( Nu Tsjechië).

Oorspronkelijk werd de hond aan het hof en de Praagse Burcht gehouden als gezelschapshond, later ook als werkhond.

Zijn taak was om het vrij te houden van ratten en andere ongedierte zoals muizen.

Vanaf 1980 word met succes het ras weer gefokt. Er zijn initiatieven die streven naar internationale erkenning door de FCI. In dit verband werd op 2 juli 2010 in Rasna ( Tsjechië) de Internationale Vereniging van Prazsky Krysarik (IAPK) opgericht. De oprichters waren fokverenigingen uit de Tsjechische republiek, Duitsland, Zweden, Italië, Zwitserland, Rusland, Oostenrijk, Slowakije, China en Japan.

 

Beschrijving

 

De Prazsky Krysarik, het kleinste hondenras ter wereld, word selectief gefokt als gezelschapshond. Buiten Tsjechië, Slowakije, polen en Duitsland is het ras nog niet erg bekend. 

Het is een kleine hond met een lief karakter, maar kan soms ook erg druk zijn waardoor hij veel aandacht vraagt van zijn houder. Deze hond leert snel en graag en is gek op behendigheidsspelletjes. 

De vacht is kort, helder en glanzend op de oren, poten, rug en staart. Als grondkleur heeft zwart of bruin met markeringen in tankleur de voorkeur. De tan aftekeningen zijn boven de ogen, wangen, borst, poten en eventueel onder de nek en staart. Hoe donkerder deze tekens, hoe beter. Witte vlekken zijn ongewenst.

De kop is peervormig, met zeer hoge en relatief ver uit elkaar staande oren die driehoekig zijn, rechtopstaand, stevig en natuurlijk. Gemakkelijk gevouwen oren worden getolereerd, maar zijn niet wenselijk. De oren zijn dan niet loodrecht maar met een kleine hoek naar de zijkant.

Hoogte is tussen 20 cm en 23 cm bij een optimaal gewicht van 2,6 kg.

Het ras, met nationale standaard uit Tsjechie, is door de FCI aan groep 9 toegewezen. De nationale standaard is beschreven door de Ceskomorovska Kynologicka Unie. De standaard dateert van 12 oktober 1980 en is op 15 november 2008 herzien. Sinds februari 2011 word de Prazsky Krysarik als rashond door de Duitse VDH erkend.